Basis­infrastructuur podiumhuizen

Gedeelde ticketing: verdere uitrol

Gedeelde ticketing kwam tot stand in samenwerking met 3 pilootgroepen in stad Gent, regio Zuidwest en regio Zender in hun gezamenlijke zoektocht naar een digitale basisinfrastructuur. Met Gedeelde ticketing willen podiumhuizen meer samenwerking, innovatie, ontzorging, inzicht in data en gebruiksvriendelijkheid voor hun bezoekers.

In 2024 werd het project positief geëvalueerd door een extern onderzoeksbureau (iO). In een eerste fase werden de deelnemende huizen van de 3 pilootgroepen in Zuidwest, Gent en Zender bevraagd. In de 2de fase onderzocht het bureau of Gedeelde ticketing ook voldoet aan de behoeften van een bredere doelgroep van podiumhuizen en of er een haalbaar plan is voor een duurzame verdere uitrol in Vlaanderen en Brussel. In mei volgde een positief rapport en beslisten ook de minister en de Vlaamse overheid positief over het project waardoor de verdere ontwikkeling nu mogelijk is. Deze mijlpaal verdiende een feestje in Gent, met de presentatie van het rapport en een bedankingsmoment voor de pilootpartners. 

“Voor ons is het een grote vooruitgang. We hoeven niet meer te werken met contingenten of bepaalde rijen te blokkeren voor een voorstelling. We hebben geen drempel meer om samen te werken. We kunnen makkelijk samenverkoop realiseren van onze voorstellingen.”
- Loes De Dobbeleer, CC 't Vondel, Halle

De eerste inschrijvingsperiode ging van start en meer dan 100 individuele organisaties lieten hun interesse blijken. Deze organisaties weerspiegelen een mooie diversiteit: ze variëren in grootte en zijn afkomstig uit centrumsteden, cultuurregio’s en/of referentieregio's verspreid over Vlaanderen en Brussel. Eind 2024 waren 23 podiumhuizen live met het gedeeld ticketingsysteem, met een aantal nieuwe lopende implementaties voor Rataplan, CC De Kruisboog (Tienen), GC Den Bussel (Keerbergen), GC De Breughel (Haacht) en GC Hof ten Hemelrijk (Opwijk). In 2025 starten we Gedeelde ticketing op met een aantal nieuwe regionale clusters. 

Afgelopen jaar lag onze focus ook op een aantal projecten:

  • Data delen met het UiTwisselingsplatform: in 2023 werden 3 dataproducten gedeeld met het UiTwisselingsplatform (participant, deelname, activiteit). Twee andere volgden in 2024 (organisator en locatie)
  • CRM-traject: samen met de piloothuizen en met prof. Pieter de Rooij (experience marketing and CRM, Universiteit Breda) onderzochten we hoe we data uit Gedeelde ticketing kunnen gebruiken om marketingacties (mailings, ads, nieuwsbrieven ...) en rapportages op te zetten. 
  • Kinderstreken: met deze projectwebsite hebben liefhebbers van het familieaanbod in de regio Zender toegang tot alle informatie, tickets en betalingen op één plek. Gedeelde ticketing maakt een gezamenlijke ticketverkoop eenvoudiger, verhoogt het gebruiksgemak en versterkt de samenwerking tussen de huizen.

23

Podiumhuizen maken gebruik van Gedeelde ticketing

100+

Podiumhuizen lieten hun interesse blijken om in te stappen

351.500

Verkochte tickets

Inspiratie & beleven

Voor De Show: nu ook voor kleuters

Met het digitale theaterspel maken leerkrachten de kinderen warm voor de schoolvoorstelling(en) in het cultuurcentrum. De spelmodule is toegankelijk voor het basisonderwijs en het buitengewoon onderwijs en werd in 2024 ook speciaal aangepast aan kleuters. Dit innovatietraject startte met een bevraging bij de deelnemende cultuurhuizen. Hieruit bleek dat een verbreding voor het kleuteronderwijs de meeste mogelijkheden en grootste meerwaarde biedt. 

Samen met een expertengroep (programmatoren, makers van kleutervoorstellingen, experten in cultuureducatie en kleuterleerkrachten) gingen we op zoek naar oplossingen. Welke noden zien we bij kleuters en hun leerkrachten? Welke aanpassingen zijn nodig? Welke inhoud en spelmethodieken zetten we centraal? Vervolgens gingen we aan de slag met een prototype dat uitgebreid werd getest en kon de softwareontwikkeling van start gaan. Dankzij de samenwerking met de expertengroep, de productgroep Voor De Show en onze partners ClicketyClick & DAE studios toverden we de spelmodule om op maat van de kleuterklassen. Een kleurrijke 360°-spelomgeving bereidt nu ook de allerkleinsten op een laagdrempelige, speelse en digitale manier voor op de schoolvoorstelling en hun bezoek aan het cultuurhuis.

In 2024 kreeg Voor De Show een nieuwe versie voor kleuters, het jaar voordien werd het spel ook toegankelijk en speelbaar voor het buitengewoon onderwijs. Eind 2024 telde onze Voor De Show-familie 48 cultuurhuizen. Het digitale theaterspel werd volop gespeeld en kende een mooie stijging (met een vijfde) van het aantal spelmomenten en ook van het aantal basisscholen (stijging met een tiende) dat deelnam. 

“Voor de Show biedt een mooie combinatie van wat het thema precies is, fijn beeldmateriaal en wat inhoudelijk aan bod zal komen in de voorstelling die de kinderen gaan zien. Hier kruipt veel minder tijd in dan in een andere lesvoorbereiding. Een dankbare kant-en-klare tool om de leerlingen goed voor te bereiden.”
- Juf Nele Ampe, vrije basisschool De Revinze, Torhout
48

Cultuurhuizen zijn ingetekend

593

Spelmomenten in de klas

330

Verschillende basisscholen

Livestreaming naar zorgcentra

Samen met Cultuurconnect livestreamen cultuurpartners voorstellingen naar woonzorgcentra, dienstencentra, zorgvoorzieningen voor mensen met een beperking, (kinder)ziekenhuizen of psychiatrische voorzieningen in hun stad of gemeente. Zo bereiken ze kwetsbare, soms wat vergeten, doelgroepen en ontdekken ze nieuwe partnerschappen. Beleving staat centraal en verhoogt de betrokkenheid.

In 2024 experimenteerden we met een interactief concept. Tijdens het concert SING! kregen ook de zorgkijkers de kans om mee te zingen en te bewegen op tijdloze en toegankelijke klassieke muziek. Net als het publiek in de zaal. De liedjes en bewegingen werden vooraf aangeleerd tijdens een online workshop en werden screen-in-screen in beeld gebracht tijdens de livestream.

“In ons dienstencentrum hebben de mensen ervan genoten! Ondanks het feit dat ik geen technisch genie ben, zullen we in de toekomst zeker nog mee streamen. Want wat de mensen gelukkig maakt, daar doen we het voor!”
- Hilde Bleyenbergh, lokaal dienstencentrum Maria-ter-Heidehove Brasschaat

De livestreamdienst wordt gesmaakt omwille van de maatschappelijke relevantie, kent een hoge tevredenheid bij alle deelnemende partners en heeft een positieve impact op ons groeiend netwerk met podiumhuizen. We lanceren binnenkort het livestreamaanbod voor 2025-2026. 

34

Cultuurhuizen en cultuurpartners werkten mee

182

Zorgcentra lieten bewoners en patiënten meegenieten

3

Livestreams van voorstellingen in zorgcentra

For Real festival

Op 29 november organiseerde Cultuurconnect samen De Grote Post en Sociaal fonds voor de podiumkunsten For Real: een digitaal kunstenfestival waarbij we een 140-tal cultuurprofessionals wegwijs maakten in de digitale podiumkunsten. Het werd een topdag in De Grote Post: proeven van & nadenken over cultuur op het snijvlak van innovatie, technologie en het publiek van de toekomst. 

Tijdens dit festival brachten we digitale podiumkunstenaars samen met technici, programmatoren en directies van de Vlaamse podiumhuizen. Via workshops, demo’s, gesprekken en voorstellingen gingen we dieper in op het publiek en podium van de toekomst. We toonden ook concreet wat Mixed Reality, Artificiële Intelligentie en Robots kunnen toevoegen aan de beleving van het publiek. In 2025 slaan we een jaartje over, maar in 2026 plannen we opnieuw een digitaal kunstenfestival voor de cultuursector.

“Wat een inspirerende match van tech & cultuur op het For Real Festival! Daar zag ik hoe de cultuursector kan floreren door nieuwe technologieën in te zetten.”
- Ravi Bellardi, Sociale InnovatieFabriek